Cât de mare să fie taxa tv?

Aș vrea să facem un exercițiu de imaginație. Economia duduie, românii trăiesc din ce în ce mai bine și, pe acest fond, premierul Victor Ponta riscă și propune majorarea taxei tv. O măsură impopulară trebuie propusă într-un moment cât se poate de potrivit, adică atunci când îți merge bine. Nu a a vut curajul să facă această propunere pe vreme de criză, dar zilele acelea au trecut demult!... Așa că nimeni nu se mai isterizează pentru câțiva lei pe lună. Problema este că nu prea își dă seama la ce nivel ar fi bine să fie această taxă. La 6 lei pe lună tot am fi codașii Europei, adică mai puțin de 1,5 euro. Dacă propunem 9 lei, adică 2 euro, ar mai fi ceva, îi depășim pe „desculții” din Albania și ne „batem” cu bulgarii. Poate că 2,5 euro pe lună ar fi o sumă decentă, adică undeva pe la 11 lei. De fapt ce mi-e 11, ce mi-e 12!? Asta ar fi o taxă de trei ori mai mare. Asta ar fi o taxă mai cinstită. Dacă am fi aplicat toate indexările din 2004 încoace poate că tot la acest nivel am fi ajuns, dar nu ar mai fi fost găuri atât de mari de acoperit...

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 

Jurnal pentru un muribund

Privesc retrospectiv și, pe lângă sentimentul de uimire, mă cuprinde o ciudă... Nu îmi vine să cred că s-au făcut 4 ani de când am creat și am început să scriu pe acest blog. Deși alte rațiuni m-au îndemnat să fac acest gest, am ajuns să scriu până acum 486 de articole despre TVR. Pentru mine este un fel de jurnal al devenirii TVR dintr-o instituție cu ceva probleme financiare într-un veritabil colos muribund, care îngrijorează, pe bună dreptate, Guvernul României. Aproape 200 de milioane de euro pierderi este ceva absolut inimaginabil. Cine ar fi crezut că se va ajunge aici? Nici cel mai sceptic dintre teveriști... Probabil că pragul de 200 milioane de euro va fi depășit în decursul anului 2014, căci minunile se întâmplă, dar nu în conturi și în contabilitate.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 

Lipsa răspunderii costă zeci de milioane de euro pe an

Managementul nu este un cuvânt abstract, ci o știință care se studiază la facultate. Managementul modern nu poate fi făcut doar din intuiție sau cu un spirit întreprinzător ceva mai dezvoltat. Deciziile și consecințele deciziilor nu mai sunt luate după ureche într-o companie cu mii de angajați și buget anual de venituri și cheltuieli de aproape 100 milioane de euro, dacă nu și mai mult. De la o anumită dimensiune în sus, deciziile nu mai pot fi arbitrtare, ci doar ca urmare a unor proceduri, reguli și regulamente. Această rigoare a fost primul lucru pe care l-au învățat angajații români într-o companie multinațională. De fapt aceastea sunt rigorile companiilor mari. Din păcate, la noi tocmai aceste mari companiile sunt folosite/exploatate și funcționează aproape ca o microîntreprindere, pentru că deciziile sunt luate absolut discreționar, în funcție de interesele, nivelul de inteligență și de toanele „Șefului cel Mare”. La TVR Șeful cel Mare se citește Președinte Director General, iar mai nou poate fi chiar Director General Interimar.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 

O tristețe nesfârșită

Sunt trist. Foarte trist. Ploaia bacoviană de afară este, parcă, o extensie a ceea ce se petrece în sufletul meu. De zile bune nu am mai putut scrie vreun rând pe acest blog. Îl deschid, citesc și totuși nu am putut însâila măcar câteva cuvinte. Nu este o stare de blocaj, cât incapacitatea de a mai rezona la auzul celor trei silabe: te-ve-re. Pur și simplu trecerea pe Calea Dorobanților mi-a provocat o stare de furie, amestecată cu dezgust și neputință. Cum este posibil să ne insultăm inteligența în fiecare zi? Cum este posibil să dăm cu totul alte sensuri cuvintelor din limba română? Cum este posibil ca fărădelegea să aubă drept urmare doar o persiflare cu zâmbetul în colțul gurii? Nu pot să înțeleg cum este posibil să acceptăm toate aceste non-sensuri, care parcă s-au adunat din toate cotloanele lumii și s-au înghesuit în clădirile TVR.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 

Nu v-ați săturat de netrebnicii care tot invocă BBC?

Una-două, BBC! De câte ori vorbim despre reformarea Televiziunii Române, se găsește câte un nemernic să manipuleze în cel mai ordinar mod cu putință, dând exemplul BBC. Școala de televiziune este una, dar organizarea și funcționarea reprezintă cu totul altceva. Cei inițiați într-ale televiziunii știu foarte bine că BBC este fix excepția care întărește regula, adică toate televiziunile publice europene funcționează diferit de televiziunea publică britanică. De ce naiba or vrea cei care ajung la conducerea TVR să adopte un model după „excepție”? Evident, nu există un răspuns argumentat, ci doar Caragiale descria perfect acest tip de gândire: „noi de ce să nu avem faliții noștri?” Nu contează ce și cum copiem, trebuie doar să părem noi, cei emitenți de idei, foarte deștepți în ochii celor se uită în gura noastră.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 
Mai multe articole..

Facebook
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Galerie Foto
Arhiva
wait icon
Vă rog așteptați...